Brouwerij

Onze brouwerij

Het verhaal

De Jouster bierbrouwerij

De Jouster Bierbrouwerij heeft haar levenslicht halverwege 2018 gezien. De brouwerij is gevestigd in een markant, oud pandje in het centrum van oud Joure. Het is daarmee de enige bierbrouwerij van
het van origine ambachtsdorp Joure. 

Wat begon als een interessante “thuishobby” groeide uit tot plannen voor een commerciële, kleine brouwerij. In de brouwerij worden diverse soorten bovengistende biersoorten gebrouwen geheel volgens eigen recept. Belgisch blond, een mooie tripel, een prachtige weizen een Iers-/Belgisch rood bier, een frisse IPA en diverse andere speciaalbieren worden in de brouwerij op ambachtelijke wijze onder de merknaam Van Baerdt gebrouwen. (zie ook “onze bieren” ).

Van Baerdt

De naam Van Baerdt bier is gekozen in verband met de sterke band die de naam van Baerdt heeft met Joure. De naam is afkomstig van de voormalig Grietman (burgermeester) van de toenmalige gemeente Haskerland; Hobbe van Baerdt (1615 – 1650).

Hobbe van Baerdt heeft zich bijvoorbeeld hard ingezet om een aansprekende toren met kerk in Joure te krijgen. Deze kerk staat sinds 1644 in het centrum van Joure en staat bekend als de Hobbe van
Baerdtkerk. Tijdens de bouw van de kerk bleek dat de bodem van de schatkist snel in zicht kwam. Om de kerk af te kunnen bouwen en in te kunnen richten, werd er door Hobbe van Baerdt belasting geheven op fusten / tonnen bier welke in Joure werden geproduceerd… Door deze belasting kon de markante kerk worden afgebouwd en ingericht. Voldoende reden om Hobbe van Baerdt postuum te eren.


Dat er in Joure altijd al een link is geweest met bier bewijst een oude straatnaam “brouwerssteeg” (steeg naast het pand waar nu Café de Stam is gevestigd). Verder werd Joure in 1600 – 1800 geroemd voor de prima kwaliteit hop die op de zandgronden van Joure werd verbouwd.

Winkelwagen
Scroll naar boven